Όταν λέμε καταδυτικό τουρισμό τι εννοούμε
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (Πιστοποιημένοι αυτοδύτες) εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι. Οι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, δαπανώντας σημαντικά ποσά.
Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας.
Η Κρήτη, μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού καθώς διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον και ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και ένα πλήθος βραχονησίδων.
Περιτριγυρισμένη από κρυστάλλινα καθαρά νερά είναι ένας παράδεισος στην καρδιά της Μεσογείου. Ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας έκανε τα πρώτα δειλά βήματά του, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταδυτικών κέντρων και κέντρων εκπαίδευσης βρίσκεται στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και στην Αθήνα – Πειραιά.
Οι ελληνικές θάλασσες γενικότερα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στα βάθη τους υπάρχουν βυθισμένες πόλεις, παράκτιοι προϊστορικοί οικισμοί, πύργοι, ναυάγια πλοίων, αρχαία λιμάνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες εντοπισμού και ανεύρεσης ναυαγίων στην Ελλάδα ήταν αυτή του διάσημου γάλλου εξερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ με το γνωστό πλοίο «Καλυψώ».
Το 1975 το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΕΟΤ προσκάλεσαν τον Κουστώ στην Ελλάδα προκειμένου να γυρίσει ταινίες με θέμα την «Αναζήτηση της Ατλαντίδας». Στην αποστολή συμμετείχαν έλληνες αρχαιολόγοι καθώς και πολυμελής ερευνητική ομάδα από το νεοιδρυθέν Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.). Οι έρευνες του Κουστώ έγιναν σε αρκετές περιοχές μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη: στο Ηράκλειο, στο νησιά Δία και Ψείρα, στον Κάβο Σίδερο και στον Όρμο της Αγίας Πελαγίας. Τα ευρήματα της αποστολής ήταν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς παρείχαν πληροφορίες για τη νεολιθική περίοδο, κάλυπταν την αρχαιότητα και έφταναν μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ακατοίκητο νησάκι Δία, απέναντι από το Ηράκλειο, βρέθηκαν τέσσερα αρχαία ναυάγια, βενετσιάνικες άγκυρες και ένα υποθαλάσσιο λιμάνι ηλικίας 3.000 χρόνων.
Πολύ σημαντική ανακάλυψη ήταν το “λείψανο” της υποναυαρχίδας “La Therese” του γαλλικού στόλου η οποία βυθίστηκε πριν 344 χρόνια. Τα μυστικά του πλοίου παρέμειναν για αιώνες στο βυθό ως το 1976 όπου ο Ζακ Υβ Κουστώ μαζί με την ομάδα του (μεταξύ των οποίων και κρητικοί αυτοδύτες) ανέσυραν 129 αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως νομίσματα αλλά και πολεμικό υλικό (κυρίως βόλια). Αυτό όμως που οδήγησε στην ταύτιση τους με το “La Therese” ήταν ένα μπρούτζινο κανόνι με το έμβλημα του Καρολου του 9ου της Γαλλίας και τα προσωπικά αντικέιμενα του Δούκα Navaille. Αρκετά από τα ευρήματα σήμερα φυλάσσονται στο φρούριο «Κούλες» στο λιμάνι Ηρακλείου αλλά και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Θα πρέπει να επισημάνουμε οτι η ισχύουσα νομοθεσία της Ελλάδας δίνει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία τη δυνατότητα να δεσμεύει κάθε σπιθαμή των ελληνικών θαλασσών και να επιτρέπει τις καταδύσεις μόνο σε συγκεκριμένα και περιορισμένα σε έκταση και αριθμό σημεία. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο που αφορά την ενάλια νομική προστασία και διαχείριση, η εφορία εναλίων αρχαιοτήτων, χαρακτηρίζει “ιστορικό” κάθε ναυάγιο άνω των 50 ετών και η κατάδυση απαγορεύεται σε ακτίνα 300 μέτρων μακριά από αυτό.
Οι περισσότεροι από τους δύτες όμως διαφωνούν με αυτή την απόφαση και ζητούν η εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων να υποδείξει ποιο κομμάτι της θάλασσας και του βυθού είναι αρχαιολογικός χώρος, αφήνοντας το υπόλοιπο ελεύθερο για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου και της ζωής που κρύβει μέσα του. Πέρα όμως από αυτές τις βυθισμένες πολιτείες, ο απλός κολυμβητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την ομορφιά του βυθού και την πλούσια υποθαλάσσια ζωή στις περισσότερες από τις παραλίες της Κρήτης.
Σε όλη την Κρήτη λειτουργούν πολλά καταδυτικά κέντρα (κυρίως στα βόρεια του νησιού) που μπορούν να εξυπηρετήσουν δύτες κάθε κατηγορίας κάθε χρονική περίοδο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Στη Νότια Κρήτη, το Λιβυκό Πέλαγος με πεντακάθαρα και διαυγή νερά καθημερινά όλο το χρόνο, διαθέτει στο βυθό του πλούσια ζωή και έχει τον πλέον ενδιαφέροντα ανάγλυφο βυθό στη Μεσόγειο. Απολαύστε τον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο της Κρήτης ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος καταδυτικών τοποθεσιών.
Επιτρεπόμενες καταδυτικές περιοχές
Χανιά: Κατά μήκος της ακτής του κόλπου Μεγάλου Σφακού μέχρι τον κόλπο Αφράτων
Ρέθυμνο: Κατά μήκος της ακτής Κοριάκου και στο δυτικό μέρος του Πάνορμου
Ηράκλειο: Κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Φόδελε στο ακρωτήρι Χερσόνησος, βόρεια από τις Γούρνες, στο ακρωτήρι Δακόρι
Λασίθι: Κατά μήκος της ακτής σε απόσταση 500μ. ανατολικά από την Παναγιά
Ονόματα Τοποθεσιών
Χανιά: Το Σπήλαιο των Ελεφάντων, Η Σπηλιά του Θεού, Παραλία Κουταλά, Νησί Κάργια, Παραλία Ομπρόγιαλος, Φάρος Wall, Βρετανικό Ναυάγιο, Νησίδα Μαράθι.
Ρέθυμνο: ακτή Καραβος, περιοχή Κεφαλά
Ηράκλειο: Σπήλαιο El Greco, Ύφαλος El Greco, Μονοναύτης, Ακρωτήριο Σταυρός, Μαγάλη Άγκυρα, Γαλάζιο Σπήλαιο, Νήσος Ντία, Κόρη, Άγιος Γεώργιος, Αγία Βαρβάρα, Λιμάνι Σίσι, Κοιλάδα με Άγκυρες, Μίλατος
Λασίθι: Άγιος Νικόλαος, Ελούντα
Ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα υπάρχει ο ύφαλος Νικολός στον οποίο οι δύτες μπορούν να δουν τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα και γυμνοβράγχια (είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού). Επίσης οι πιο προχωρημένοι δύτες θα θαυμάσουν το «the wall», ένα απότομο βράχο με κατακόρυφη επιφάνεια δεκάδων μέτρων. Στο βυθό της παραλίας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα ερείπια της αρχαίας Ιτάνου, υπάρχει μια ολόκληρη αρχαία πόλη και με τη μάσκα σας θα μπορέσετε να δείτε τη μαγική αυτή εικόνα! Οι λάτρεις της κατάδυσης θα λατρέψουν αυτή την παραλία.
Κατεβάστε το βίντεο από εδώ